vitamin-K-shutterstock_391689682_1000x0-620x330Витаминот К спаѓа во групата витамини растворливи во масти. Присуството на витаминот К во телото овозможува правилна коагулација на крвта, го стимулира метаболизмот, ги заздравува коските, ја подобрува апсорпцијата на инсулинот и го овозможува дејството на витаминот Ц. Овој витамин најзастапен е во: младата коприва, зелката, спанаќот, гравот, компирите, доматите, костените, бананите, а се создава и во дебелото црево. При недостаток на витаминот Д во организмот настанува појава на крварење по полесни или потешки повреди или пак, крварење без никакви повреди, проблеми со срцето, слабост на коските.

Постојат 5 типа на витаминот К:

К1 – Фитоменадион, менахинон, филогинон, фитонадион и мефитон

К2 – Фармагихинон

К3 – Менадион

К4 – Менадиолис ацетас

К5 – Метилоксиаминонафталин