Витаминот Ц е уште познат и како аскорбинска киселина и за овој витамин карактеристично е тоа што најзастапен е во свежото овошје и зеленчик.

Vitamin-C-FruitsПредностите на телото со присуство на витаминот А  се: одбранбена способност против инфекции и пропустливост на капиларите, помага за побрзо зараснување на раните на кожата, помага во апсорпцијата на железо. Витаминот Ц најмногу го има во: лимоните, портокалите, мандарините, шипинката, магдоносот, кивито, брокулата, јагодата, дињата, малината, спанаќот, мангото, компирот, доматот, боровинката, ананасот. Без витаминот Ц во телото може да настане исразита малаксаност, нишање и паѓање на забите, крварење и отекување на непцата.

Препорачана дневна доза на витаминот Ц е од 75 до 90 мкг. Ако телото е изложено на дополнителни напори, потребно му е повеќе внесување на витаминот Ц.