Малите држави доминираат во листата на најбогати држави, според анализата на магазинот  Global Finance, базирани според податоците на Светска Банка и Интернационалниот Монетарен Фонд. Магазинот ги рангира најбоагатие држави според бруто домашниот производ (GDP) и парцитетот на куповна моќ по глава жител (GDP per capita). Парцитетот на куповна моќ по глава жител го зема во предвид износот на трошоците на живот и стапките на инфлација, за да се  спореди животниот стандард меѓу различните народи.  Република Македонија според ова истражување се наоѓа на 88 место со куповна моќ по глава жител (GDP per capita) од 14,530 долари.

Ова се 10-те најбогати земји според истражувањето:

10. Сан Марино (БДП по глава жител: $64,465)

Сан Марино
Сан Марино

9. Обединети Арапки Емирати (БДП по глава жител: $67,947)

Вилите Луксери во Обединетите Арапски Емирати
Вилите Луксери во Обединетите Арапски Емирати

8. Норвешка (БДП по глава жител: $69,296)

Месетајлер - Норвешка
Меседетајлер – Норвешка

7. Ирска (БДП по глава жител: $69,374)

6. Кувајт (БДП по глава жител: $71,263)

5. Брунеи (БДП по глава жител: $79,710)

Султан Омар Али Саифудин џамија во Брунеи
Султан Омар Али Саифудин џамија во Брунеи

4. Сингапур (БДП по глава жител: $87,082)

3. Макао (БДП по глава жител: $96,174)

2. Луксембург (БДП по глава жител: $101,963)

1. Катар (БДП по глава жител: $129,726)

Целата листа може да ја погледнете тука.