Африканските држави доминираат во листата на најсиромашни држави во светот, според магазинот Global Finance, базирани според податоците на Светска Банка и Интернационалниот монетарен фонд во Октомври 2016-та. Магазинот ги рангира најсиромашните држави според бруто домашниот производ (GDP) и парцитетот на куповна моќ по глава жител (GDP per capita). Според ова истражување, Република Македонија се наоѓа на  102 место со куповна моќ по глава жител (GDP per capita) од 14,530 долари.

Ова се 10-те најсиромашни држави:

  1. Мадагаскар

БДП по глава жител: $1,504

  1. Еритреа

БДП по глава жител: $1,321

  1. Гвинеа

БДП по глава жител: $1,271

  1. Мозамбик

БДП по глава жител: $1,228

  1. Малави

БДП по глава жител: $1,139

  1. Нигерија

БДП по глава жител: $1,113

  1. Либерија

БДП по глава жител: $882

3.Бурунди

БДП по глава жител: $818

  1. Демократска Република Конго

БДП по глава жител: $784

  1. Централна Африканска Република

БДП по глава жител: $656

Сите овие екстремно неразвиени економии неодамна поминале во граѓанска војна или моментално страдаат од некои секташки или етнички конфликти.

Целата листа може да ја погледнете тука.