Несреќата во Чернобил(Украина) во Советскиот Сојуз која се случула во нуклеарна постројка е најлошата во историја на производството на нуклеарна енергија. На 25-26 Април 1986 годин, техничарите се обидиделе да направаат лошо замислен елемент предизвикувајќи верижна реакција во јадрото да излезе од контрола.

Капакот на јадрото експлодирал и големи количества на радиоактивен материјал биле испуштени во атмосферата. Се случило и делмно топење на јадрото. Постоеле обиди да се прикирие целата работа, но откако шведските набљудувачки станици известиле за абнормално високи нивоа на радиоактивност пренеслива со ветер, соведската влада ја призна вистината.

Повеќе од 32 смртни случаи, неколку илјадници болести предизвикани од зрачењето и смртни случаи од рак биле очекувани да се случат подолг временски период. Инцидентот предизвикал меѓународен протест против опасностите предизвикани од радиоалтивно зрачење.