Редовната и правилна исхрана, нискиот процент на телесни масти и генетиката се најважните непишани правила кога станува збор за изградбата на цврсти и дефинирани стомачни мускули. Но, исто така редовното вежбање на стомачните мускули ќе придонесе за подобри и побрзи резултати. Што се однесува за тренингот на стомачните мускули постојат повеќе тренинг програми и вежби кои ќе овозможат одлични резултати. За сите почетници и активни вежбачи кои немаат пристап до теретана стомачните вежби со сопствена тежина се одличен начин за вежбање на оваа мускулна група, но за сите вежбачи кои имаат пристап до теретана постојат одлични справи (римски стол, медицинска топка, сајли за вежбање) и вежби со слободна тежина кои ќе овозможат одлични резултати и добивање на дефинирани стомачни мускули и цврсто торзо. Во продолжение од оваа статија ќе бидат дадени 4 вежби кои во зависност од вашата физичка спремност и пристапот до справите за вежбање може да се изведуваат една по друга во форма на кружен тренинг со минимален одмор од 10-15 секунди помеѓу секоја серија и 1-2 минути одмор помеѓу секој завршен циклус. Овие вежби исто така може да се изведуваат на стандарден начин со 30-45 секунди одмор помеѓу секоја серија и 90 секунди одмор помеѓу секоја вежба.

Избор и распоредот на вежби во оваа програма

  • Вежба број 1 (DECLINE BENCH SIT UP) – Се прават 4 серии со минимални 20 повторувања во серија. Доколку сте доволно физички спремни додадете дополнителна тежина при изведување на оваа вежба.
  • Вежба број 2 (REVERSE CRUNCH) – Се прават 4 серии од оваа вежба со 15 повторувања во серија.
  • Вежба број 3 (Decline Russian Twist) – Се прават 4 серии со 15 повторувања за секоја страна посебно. Доколку сте во можност додадете дополнителна тежина при изведување на оваа вежба.
  • Вежба број 4 (HANGING LEG RAISE) – Се прават 4 серии со минимални 12 повторувања во серија.

 Извор: GetReady