Mexican-RevolutionМексиканската револуција е долготрајна борба, која почнала со соборување на Порфирио Дијаз, чијашто елитистичка и олигархиска политика предизвика широко распространето незадоволство. Франциско Мадеро, Панчо Вила, Паскал Орозо и Емилијано Запата ги собрале приврзаниците, и во 1911 година Мадеро бил прогласен за претседател, но неговите бавни реформи ги отуѓиле и поранешните сојузници и непријателите. Бил соборен од генерал Викторијан Хуерта, чијашто деспотска диктатура брзо му припаднала на Вила, Венустијано Каранза и Алваро Обрегон.

Каранза самиот се прогласил за претседател во 1914 година и покрај противењето на Вила, а по понатамошни крвопролевања, победил. Тој го надгледувал пишувањето на либералниот устав од 1917 година, но сторил малку за да ги примени неговите основни мерки; во 1920 година бил убиен додека бегал од бунтот. Со изборите на реформистот Обрегон, завршил револуционерниот период, иако продолжиле спорадичните судири, се додека Лазаро Карденас не ја презел власта во 1934 година.