– Редовна физичка активност.

– Контролирање на стресот.

– Масажа со масло (во половин чаша маслиново масло ставете неколку капки есенцијално масло од рузмарин).

– Контрасна хидротерапија-третман со  ладна и топла вода.

– Исправете се кога седете и шетате.

– Заменете го кафето со зелен чај.

– Умерено пијте алкохол или не конзумирајте воопшто.

– Престанете да пушите и избегнувајте престој во зачадени простории.

– Збогатете ја исхраната со семиња, црн и каенски бибер, ореви, кромид, лук и ѓумбир.

– Инвестрајте во квалитетни обувки бидејќи тоа е во суштинско значење за добра циркулација на нозете.