Камиказе (Kamikaze) се кој било од јапонските пилоти, кои за време на Втората светска војна смислено изведувале самоубиствени судири во непријателски цели, најчесто бродови. Зборот означува “божествен ветер” (“divine wind”), што се доведува во врска со тајфунот што успеал да ја разнебити инвазијата на монголската флота, која во 1281 претставувала сериозна закана за Јапонија од западната страна.

Овие напади кои започнаа во октомври 1944 година, беа проследени со неколку критични воени порази за Јапонците. Тие од одамна ја беа загубиле возхопловната доминантноста како резултат на застарените авиони и загубата на искусни пилоти. На макроекономска скала, Јапонија искуси намалена способност да води војна, и брзо опаѓање на индустрискиот капацитет поврзан со САД. Јапонската влада беше неодлучна да се предаде. Во комбинација, овие фактори доведоа до употребата на камиказе тактики како што силите на Алијансата се приближуваа кон јапонските острови.

Практиката за камиказе особено била засилена во завршните години на војната. Поголемиот број камиказе-авиони најчесто биле класични борбени авиони или лесни бомбардери, обично натоварени со бомби или со дополнителни контејнери со бензин пред да извршат самоубиствени задачи.

Сојузни одбранбени тактики

На почетокот на 1945 год., командантот Џон Тач, морнарички пилот на САД, кој веќе бил познат за развивање на ефективни воздушни тактики против Јапонците како што е Тач бранот (Thach Weave), осмислен како одбранбена стратегија против камиказите, наречен „големо сино ќебе“. Ова барало поголеми борбени воени патроли (БВП), подалеку од носачите отколку што било случај претходно, ред од разурнувачи-чувари придрижни разурнувачи бродови на барем 80 км од централниот дел на флотата за да обезбедат радарско пресредтнување порано и да се оподобри координацијата меѓу раководните офицери на ловците на носачите. Овој план исто така имал потреба од постојани борбени пароли над флотите на Алијансата, иако морнарицата на САД ја прекинала обуката на пилоти на ловци, па немало доволно пилоти на морнарицата достапни да преземат мерки во врска со заканата од камиказе. Краен елемент вклучувал интензивни трагање на ловците над јапонскиот воздушен простор, и бомбардирање на јапонските писти со бомби со задоцнето активирање за да ги отежнат поправките.

Околу 2800 камиказе напаѓачи потопија 34 бродови на морнарицата, оштетија 368 други, убија 4900 морнари, и повредија 4800. И покрај радарското детектирање и сигнализирање cuing, воздушното пресретнување и исцрпување, and масивните против-воздушни баражи, загрижувачки процент камикази од 14 преживуваше за да погоди брод; приближно 8,5% од сите бродови погодени од камиказе потонаа.