Запознајте се со црната кашлица

Црната кашлица или пертусис е акутна респираторна болест  предизвикана од Bordetella pertusis. Инфекцијата кај...

Клиничка слика на белодробна туберкулоза

Како ќе се манифестира клиничката слика кај заболените од туберкулоза зависи од повеќе фактори како што се...

Компликации при консумација на алкохол

Алкохолизам или алкохолна зависност, е хронична болест позната по потребата по алкохол. Луѓето кои страдаат...

Една меѓу најчестите болести во денешно време

Најчеста причина во настанувањето на коронарната болест е атеросклерозата, при која...

Причини кои доведуваат до воспаление на срцевиот мускул

Миокардитисот може да се дефинира на повеќе начини. Неговата главна карактеристика е тоа што претставува...

Бјургер болест (Болест на пушачите)

Бјургер болеста ( Thromboangiitis obliterans) е инфламаторна и сегментала болест која најчесто ги зафаќа малите и средно...

Астма – симптоми и лекување

Според статистиките докажано е дека кај околу 95 проценти од лицата заболени од астма првите симптоми им се...

Паркинсонова болест

Паркинсоновата болест е невродегенеративна болест која ги напаѓа моторните функции на заболениот, говорот и...