Пири Реис – најпознат Османлиски морепловец и картограф

Развојот на помошните средства при навигација на море траело многу долго време и сеуште трае, со равојот на...

Историја на бомбите

Денес целиот свет го познава ужасното дејство на бомбите. Бомбите се усовршени до степен кој уште пред...

Процесот на мумифицирање

Како што знаете, мумија е посебно препарирано и сочувано тело на мртовец. Зборот “мумија” доаѓа од...

Пет најголеми и најсилни империи

Низ историјата на човештвото се случувале многу промени, разни битки произлегувале за различни интереси,...

Браковите на Филип II Македонски

Филип II Македонски (359–336 г. пр. н.е.)  е македонски крал од династиjата Аргеади, син на кралот Аминта III кој на...

Дали Америка е откриена пред Колумбо?

Кога велиме „откриена“, во вакви случаи често имаме на ум сосема посебно значење на тој збор. Сакаме да...

Несреќата во Чернобил

Несреќата во Чернобил(Украина) во Советскиот Сојуз која се случула во нуклеарна постројка е најлошата во...

Значењето на Јаинизмот како религија

Јаинизам е индиска религија основана во VI век п.н.е од Вардхамана, кој бил наречен Махавира. Главното верување...

Највлијателниот поет на сите времиња

Како еден од највлијателните поети и еден од најзначајните писатели на сите времиња се смета Хомер, кој...