Војсководци кои не изгубиле ниту една битка

Низ историјата се случувале многу битки со различен повод, најчесто за освојување на територија, покажување...

Од кого е направен првиот термометар?

Сигурно понекогаш сте се прашале: „Колку топло е ова?“  Или: „Кога би знаел колку студено е ова?“  Ако ве...

Кога првпат е употребен земниот гас?

Човекот  добива  гас  од  природни  складишта ,на  местата  што  се  викаат  наоѓалишта  на  земен  гас,  а ...

Настанувањето на денеска нареченото “црно злато”

Нафтата се вика уште и ,,петролеј“, што ни дава и клуч за објаснување како настанала таа. Зборот ,,петролеј“...

Погледнете кога настанал календарот

Kога   луѓето прв  пат почнале да  сеат  жито  и да  ја собираaт  летината , забележале дека сеидбата паѓа ...

Пири Реис – најпознат Османлиски морепловец и картограф

Развојот на помошните средства при навигација на море траело многу долго време и сеуште трае, со равојот на...

Историја на бомбите

Денес целиот свет го познава ужасното дејство на бомбите. Бомбите се усовршени до степен кој уште пред...

Процесот на мумифицирање

Како што знаете, мумија е посебно препарирано и сочувано тело на мртовец. Зборот “мумија” доаѓа од...

Пет најголеми и најсилни империи

Низ историјата на човештвото се случувале многу промени, разни битки произлегувале за различни интереси,...