Сатурнови прстени

Сатурн е шестата планета од Сончевиот систем. Таа орбитира на околу 10 астрономски единици од Сонцето и е...

Екстреми на планетата Земја

Планетата Земја е вистинско „чудо“, она што поседува, а се создало низ геолошките, климатските,...

Што е соѕвездие?

Дали некогш сте ги наблудуваље ѕвездите и во нив препознавале разни шари, букви и познати фигури? Насекаде во...

Големината на вселената

Човечкиот ум не може да си замисли вистинска слика на вселената. Не само што не знаеме точно колкава е туку ни...

Изразито високи планини во Р. Македонија

На територијата на Република Македонија се застапени пет (5) планински структури чија височина изнесува над...

Влијание на шумите и вегетацијата врз климата

Бидејќи во последен период планетата Земја се соочува со глобална промена на климата ние ќе спомнеме еден...

Дали знаете дека Антартикот е најголема пустина во светот?

Пустина е секое место на Земјата каде условите за живот се многу оскудни или воопшо ги нема. Пустини...

Зошто да го посетете националниот парк Маврово?

Ако сакате да се одморете и релаксирате ваш избор нека биде националниот парк Маврово, овој парк во било која...

Островот Голем Град во Преспанско Езеро

Многумина не знаат дека и во Македонија има остров, некои ќе бидат зачудени. но после читањето на овој текст...