Халеева комета

Халеева комета е најпозната комета во историјата на човештвото. Наречена е така според својот откривач...

Дали Сонцето секогаш исто свети

За нас Сонцето е нешто постојано и сигурно. Било да го гледаме или не, знаеме дека тоа секогаш е тука и дека...

Настанување на планините

Човекот обично си замислува дека планините се вечни и непроменливи. Но геолозите велат и кажуваат дека тоа не...

Колку страни од Месечината гледаме?

Месечината ја обиколува Земјата еднаш за околу 29 дена. Меѓутоа Месечината и Земјата се плимно сврзани, и...

Составот на Земјата

Оваа голема планета од Сончевиот систем, во форма на топка или сфера, главно се состои од карпи!  Во нејзината...

Цунами – оргомниот разурнувачки воден бран

На 27 август 1883 година островот Кракатну во далечната Индонезија скоро го разнела стравотна вулканска...

Дали постои живот на Антарктикот?

Областа  Антартик се наоѓа околу Јужниот Пол. Таа го опфаќа континентот Антартик, кој е петти по големина....

Колкав е сончевиот век?

Како можеме воопшто и да замислиме да го снема Сонцето? Зарем тоа нема да трае вечно? Научниците се занимаваат...

Месечева тежа

Секое тело во вселената има тежа или гравитација, зошто гравитацијата е сила на привлекување што постои меѓу...

Раседот Сан Андреас – еден од најголемите раседи во светот

Раседот Сан Андреас е меѓу најпрочуените раседи во светот, а тоа секако е поради тоа што тој е меѓу...

Маглина – меѓуѕвезден облак

Ако во книгите сте виделе слики на маглина или измаглина, големи спирали, витли и облаци, не очекувајте такво...

Сончеви дамки

Сончевите дамки се привремен појава на фотосферата на Сонцето кои се видливи како темни дамки споредени со...