Компликации при консумација на алкохол

Алкохолизам или алкохолна зависност, е хронична болест позната по потребата по алкохол. Луѓето кои страдаат...

Една меѓу најчестите болести во денешно време

Најчеста причина во настанувањето на коронарната болест е атеросклерозата, при која...

Нарушувања на спиењето (Втор дел)

Инсомнија Инсомнијата е една меѓу главните проблеми во денешницата со која се соочуваат околу 10-20% од...

Нарушувања на спиењето (Прв дел)

Повеќето жалби во врска со спиење спаѓаат во четири категории, и тоа: 1. Хиперсомнија (прекумерно спиење преку...

Причини кои доведуваат до воспаление на срцевиот мускул

Миокардитисот може да се дефинира на повеќе начини. Неговата главна карактеристика е тоа што претставува...

Бјургер болест (Болест на пушачите)

Бјургер болеста ( Thromboangiitis obliterans) е инфламаторна и сегментала болест која најчесто ги зафаќа малите и средно...

Астма – симптоми и лекување

Според статистиките докажано е дека кај околу 95 проценти од лицата заболени од астма првите симптоми им се...

Црно семе – лек за секоја болест освен за смртта

Семето на цветното растение, „Nigela Sativa“, е познато по неговото лековито својство од...

Неколку намирници за спречување рак на дебело црево

 Благотворен лук Белиот, црвениот и црниот лук се доста ефикасни за превенција на рак на дебелото црево,...