Што претставува албинизмот?

Албинизам е недостаток на кафеав пигмент – меланин, а таквата личност ја нарекуваме албинос. На оваа појава...

Дали овој отров е нашата најголема закана?

Јаглероден моноксид претставува гас без мирис и боја, кој настанува при согорување на горива базирани на...

Жлездата која управува со останатите жлезди

Хормоните лачат жлезди со внатрешно лачење, што значи дека тие се излачуваат во организмот. Тие уште се...

Како зараснува скршената коска

Човечката коска е толку цврста што е вистинско чудо како воопшто некогаш се скршува?! Коската може да носи...

Запознајте се со црната кашлица

Црната кашлица или пертусис е акутна респираторна болест  предизвикана од Bordetella pertusis. Инфекцијата кај...

Како можеме да ја искористиме ефикасноста на елагинската киселина

Една шака бобинки или 30 грама ореви дневно ни овозможуваат да внесеме доста нутриенти, меѓу кои и елагинска...

Штетни дејства на тутунот

Чадот од тутунот содржи неколку илјади различни хемикалии, од кои повеќето придонесуваат развој на...

Поглед во утробата на мајката

Современата контрола на бременоста не може да се замисли без ултразвучен преглед. Ултразвукот е...

Од зачнување до раѓање

Многу добра видео анимација од 4 минути, на која е прикажан процесот од зачнување до раѓање на човекот. ...