Моќта на гравитацијата (втор дел)

Исак Њутн Исак Њутн бил роден на 25 декември 1642 година, а умрел на 20 март  1727 година. Тој бил физичар,...

Како се прават неонски реклами?

Можете ли да си замислите модерен град без неонско освлетление? Тој начин на илуминации и рекламирања на...

Градот кој лежи на вода

Мошне чудно чувство го обзема човека кога ќе се најде во град во кој повеќето „главни улици“ се канали. Но,...

Кога бил првиот успешен скок со падобран?

Замислете си да зачекорите на празен простор на 4-5 километри над земјата, а потоа да се спуштите на тлото со...

Зошто кулата во Пиза е крива?

Некои работи ја привлекуваат човечката фантазија, без оглед дали тие се значајни или не. Сите знаат дека во...

Зошто сите не зборуваме на ист јазик?

Некогаш одамна, во почетокот на историјата, тогашното човештво веројатно зборувало на еден јазик. Со времето...

Причината поради која е изграден големиот кинески ѕид

Околу 221 година пред новата ера моќниот кинески цар Ши Хуанг Ти обединил разни делови на Кина. Но, северно од...

Потеклото на шахот

Веројатно нема игра за која стотици години веќе толку се пишува, колку за шахот. Ја нарекуваат „кралска...

Настанување на торнадо

Сите сме виделе луња. Обично тоа се локални невремиња. Меѓутоа постојат големи луњи што можат да зафатат...