Примената на вакуумот

Повеќето луѓе мислат дека вакуумот е место во кое нема материи, место кое апсолутно ништо не се наоѓа. Според...

Како се прави ракета за огномет?

Огнометот е толку стар, што никој не знае кој прв ја измислил ракетата и кога. Заслугата за пронаоѓањето на...

Како бил изграден првиот мост?

Каде и да живееле на луѓето им се случувало на патот да им се најде некоја река или поток, па морале на некој...

Како настанало стаклото?

Илјадници години стаклото било само предмет убав за гледање. Имало вредност како украсен материјал и за...

Ајкула – дух! Колку чудесен е водниот свет!

За ова се верува дека е првата снимка на носо точкестата “chimaera”, позната како ајкула дух, која живее...

5 чуда на природата

1.Езерото Хилер во Австралија Ова е езерото кое се дели од останатите езера по неговата необична, впечатлива...

Островот Мадагаскар

Република Мадагаскар е држава која го зазема островот Мадагаскар, на југоисточниот брег на Африка. Островот...

Фобии

Стравот е една од основните човекови емоции и претставува нормална и очекувана реакција во случаи на закана...

Тело што паѓа слободно

Галилео Галилеј  Галилео Галилеј бил роден на 15 февруари 1564 година во Пиза, а умрел на 8 јануари 1642 година....