Помпеја е антички град  во Јужна Италија, југоисточно од Неапол. Овој град е основан во VI век пред нашата ера (можеби и порано) или прапотомок на неаполските жители на Кампанија.

041318-40-Pompeii-Sex-Rome-RomanПомпеја дошла под грчко и етрурско влијание и потоа била заземена од Самнитите, едно италијанско племе кон крајот на V век пред нашата ера. Градот бил сојузник со Рим и колонизиран до 80 година пред нашата ера. Бил урнат од еден земјотрес во 63 година н.е. и целосно разурнат од ерупција на вулканот на планината Везув, чијшто прав целосно го покрил градот и ги заштитила урнатините со години. Археолошките ископувања почнале во 1748 година и откриле голем дел од градот, вклучувајќи ги и форумите, храмовите, бањите, театрите и стотици приватни куќи.

Помпеја било живо место кое денес како рушевина изобилува со најситните детали од секојдневниот живот. Голем број на добро сочувани фрески на одличен начин ни го прикажуваат животот во Рим. Денес Помпеја е мошне позната туристичка атракција.