За ова се верува дека е првата снимка на носо точкестата “chimaera”, позната како ајкула дух, која живее длабоко во морињата. Како и другите ајкули, телото на овој вид е исто така изградено од ‘рскавица а не од коски.

Малите точки околу нивните глави им служат како сензори преку кои наоѓаат храна.

Претходно оваа чудесна риба беше пронајдена само на јужната хемисфера, но во 2009 година истражувачи за првпат на брегот на Хаваите и во Калифорнија ја набљудуваа оваа риба. За разлика од другите видови на “chimaera”, се чини дека овој вид живее во каменлива средина.

Во прилог, погледнете го видеото.