Кога станува збор која е најстарата населба, и згора на тоа постојано населена, научниците имаат поделени мислења, ние издевоивме 5 населби, односно градови, кои и во овој 21 век се сеуште населени. Во понатамошниот текст ќе се запознаете со поважните податоци, а секако за оние кои сакаат и се во можност да патуваат, пристапот за повеќето е лесен.

Дамаск, Сирија

Дамаск е светски познат како најстар град кој е постојано населен , има докази дека е постојано населен, a датираат дури пред 11,000 години. Неговата локација и местоположба, го направија нексус за цивилизациите. Денеска е метрополитска област и е дом на околу 2,5 милиони луѓе, а во 2008 година беше наречен главниот Арабски град на културата. Името на Дамаск првпат се појавило на географската листа на Тутмос II, како „Т-м-с-к“, етимологијата на оваа име е неизвесна. Истото е потврдено какo „Имерису“ на акадски јазик, „Т-м-с-к е на египетски. Даммаш на арамејски јазик и Даммешек на библиски хебрејски јазик. На арапски јазик, градот се нарекува Димаш-ша-Шами, иако оваа честопати се скратува или на Димаш или аш-Шам (арапски термин за Сирија)

Јерихон, Палестина

Тврдината во Јерихон датира од пред 6800 години, познато е дека тој е првиот град со ѕидини, а доказите за друго население во оваа локација датираат пред 11,000 години, што значи дека е сериозен кандидат за најстар град на Земјата. Неверојатно, Јерихон остана населен во текот на досегашниве изминати години, и покрај неговата локација под морското ниво. Овој факт го прави градот најниското постојано населено место на Земјата. Денеска Јерихон брои 20,000 жители. Важно е да се напомене дека има во изобилство изворска вода во Тел-ал-Султан, веројатно тоа е причината за раниот развој на локацијата, неговото оригинално име било Јереха („парфем“), а сегашното арапско име е Ариха.

Алепо, Сирија

Докази за населеност на сегашното место Алепо датираат пред околу 8,000 години, но едно археолошко наоѓалиште на само 15.5 милји северно од градот покажува дека таа локација била населена пре 13,000 години. Тоа значи дека Алепо и околината  се такмичат со најстарите познати живеалишта во светот.  Градот најпрво е спомнат на табли пишувани со клинесто писмо пред 5,000 години, каде е спомнат како град на трговијата. Неговата локација помеѓу Средоземното Море и Месопотамија (денешен Ирак), а исто така беше крајот на Патот на свилата кој поминуваше низ централна Азија и Месопотамија, го правеле центар на античкото време, денеска останува како најголем град во Сирија.

Но градот беше на насловните страници, поради погрешни причини во 2016, кога уништувачката 4 годишна битка ја достигна кулминацијата. Борбата помеѓу владата и бунтовничкитем сили предизвика смрт на илјадници и ги присили на многу повеќе да се иселат. Битката е една од најдолгите во оваа модерно време, а воедно предизвика уништување на Стариот град од Алепо, кој е под заштита на УНЕСКО.

Атина, Грција

Античкиот дом на филозофиjata, и зачетокот на Западната цивилизација, Атина може да се пофали со историја на живеење која се одвива долго пред времето на Сократ, Платон и Аристотел. Градот е постојано населен најмалку 7.000 години. Најстарото познато човечко присуство во Атина е датирано помеѓу 11 и 7 милениум пред наша ера. Денес, таа и понатаму останува голема метропола, а нејзиниот Акропол сè уште стои, со поглед на пејсажот.

Аргос, Грција

Урбана населба за последните 7.ооо години, Аргос е во конкуренција со Атина да биде најстариот град во Европа. Градот е одамна моќен –  нејзината командна позиција во плодната рамнина Арголис ја заробија моќната позиција, иако има историја на неутралност. На Пример, градот одби да се бори или испрати резерви за бреме на грчко-персиските војни. Можеби тоа е дел од причината што градот го издржал тестот на времето.